úterý 31. května 2016

Trochu francouzské výchovy (A dost! - Pamela Druckermanová)


Mnoho rodičů a nejenom rodičů hledá často knihy o tom, jak co nejsprávněji vychovávat své dítě. Toto dílo by mohlo být tím pravým právě pro ty, kteří hledají něco jiného, nového a dle názoru
autorky i fungujícího. Kniha, možná spíše učebnice, vypráví o tom, jaké jsou výchovné rozdíly mezi Američany a Francouzi.

A dost! je psané Američankou, ženou a zároveň matkou, která čtenáře seznamuje a dává jim představu o tom, jak vychovávají jinde.
Samotnou mě překvapilo, jak je dílo obsáhlé a doplněno všemožnými statistikami, poznatky a názory z jiných odborných publikací. 

Pamela Drucknermanová je sympatická žena, která nám přibližuje nejen
svůj život, ale též i životy ostatních francouzských rodin. Vypráví o tom, jak se stala manželkou, matkou, spisovatelkou a rádkyní. 

S manželem se přestěhovala do Paříze, kde vychovala své tři děti. Ocitla
se tak na poli novém, neznámém a pro ni možná frustrujícím. Přesto byla pilnou žačkou snažící se zapadnout co možná nejvíce. Její rodné americké návyky byly těžko odnaučitelné, přesto zjistila, že ty francouzské jí jsou v několika směrech mnohem bližší.

V úvodu nás autorka seznamuje s nejčastěji využívanými slovíčky a výrazy, které jsou v knize uvedeny a které bychom měli poznat. Jsme tak obohaceni o jejich výslovnost a skrytý význam. Následně nám na několika málo stránkách představuje svůj život před otěhotněním. 

Jelikož se to stane v Paříži, kde se téměř celý obsah knihy odehrává, máme tak možnost zjistit, jak to „chodí“ u francouzských těhotných žen.
Kniha je psána postupnou formou, stejně jako prožívá život její dcerka Leila jinak zvaná Fazolka. První úsměvy, krůčky, jesle, školky a školy ‐ vše a i něco víc je dopodrobna srováváno v obou kulturách.

Máme možnost přihlížet k svérázné výchově francouzské populace, které má dle mého názoru hodně co do sebe. Je tu položen extrém na extrém, černá a bílá, která ale plodí stejný výsledek –
spokojené dítě. V Americe rozmazlené, kde je mu dáno privilegium ve všem, ve Francii spořádané, zdravě, pravidelně se stravující a respektující své rodiče.

 Jelikož se nacházím v podobném stavu jako sama autorka, stala jsem se matkou, je mi toto téma víc než blízké. Slovo od slova, řádek po řádku jsem četla a měla pocit, že bych si měla dělat poznámky. Tolik zajímavých, užitečných informací, které jistojistě zařadím i do svého stylu výchovy. 



Styl psaní je velice čtivý. Je zde spojen odborný text spolu s humorným vyprávěním. Autorce se podařilo vytvořit poučné dílo, které by si měla přečíst každá matka. Dostane tak možnost rozhledu o jiných výchovných metodách a věřím, že některé z nich s radostí zapojí do svého života jako já.

Každý jsme jiný a každému z nás vyhovuje něco jiného, takže jediné co byste mohli udělat, je si knihu si a vytvořit si vlastní názor. Určitě to stojí za to :-)

Vřele doporučuji každému rodiči.


Název: A dost! Francouzské děti nedělají scény
Autor: Pamela Druckermanová
Vydává: Lucka Bohemia, 2016

3 komentáře:

  1. Máme podobný vkus. Od této autorky mám doma knihu, nevím, jak se přesně jmenuje, ale je to sto rad pro rodiče. Je úžasná. Díky tomu, jak hezky píše a pojmenovává skutečnosti ze mě spadlo pár mateřských traumat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš to...to mě nenapadlo, mrknout se na nějaká další díla :-) Díky, určitě si ještě něco přečtu...potřebovala bych se trochu otřepat z těch stereotypních dní :) Měj se krásně :)

      Vymazat
    2. Tak mě napadlo, že bychom si ty knížky mohly navzájem půjčit :-) Poštovné je sice otrava, ale pro tu srandu...

      Vymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥