středa 24. srpna 2016

Nevěra není řešení (Ty, já a ti druzí - Fionnuala Kearneyová)


Každý člověk má tajemství. Není to nic divného. Všichni přeci nemusí vědět všechno. Přesto, pokud vstupujete do vztahu s druhým člověkem, měli byste zvážit, co je dobré mít za tajemství a co ne. Vztah by měl být založen na důvěře. Pokud tomu tak není, nevydrží dlouho. 

O tom by vám vlastně mohl vyprávět Adam Hall. Finanční poradce, který má hned několik tajemství. A všechny se rozhodnou vynořit na povrch. Jak zrádné. Jeho minulost ho dost pozlobila a on si nemůže pomoci. Nemanželský sex vidí jako řešení. Každý to má holt jinak.

Potom, co Adamovi zemřeli rodiče, potkal Beth. Úžasnou ženu, která se mu stala velkou oporou. Vzal si ji a měli spolu dceru. Jednoho dne ale přišla krize a on poprvé zahnul. A Beth mu odpustila. Tentokrát to je ale jiné. Kromě toho, že je to podruhé, tak to trvá delší čas. A to už Beth neskousne. Což se jí nedivím. Vlastně se ji divím, že ustála první manželovo „škobrtnutí“. 

Zdroj
 
Příběh začíná. A mně v hlavě vylézá spousta otázek, které si na základě několika zkušeností kladu už docela dlouhou dobu. Dokáže člověk odpustit nevěru? Pokud se vydá na cestu odpuštění, jak to dokáže urovnat tak, aby ten jeden nebyl pořád v nevýhodě? Jak vytvořit harmonický vztah, který má trhlinu?

Když se to stalo poprvé, Beth věděla, že by měla odpustit. To se přeci může stát každému, zvlášť když je to v opilosti. A mají dceru. Jejich společný život nemůže narušit nečekaná touha a chtíč druhého. Spokojené manželství nemůže jen tak něco rozházet, nebo ano? Důvěra a pravda. V tomto případě dva velké kameny úrazu.

Adam se v tom veze už hodně dlouho. Zjistil, že zalhat je vlastně celkem jednoduché a míň bolestné. Protože co kdyby to druhý nepřijal? Co kdyby najednou musel zůstat sám? Co kdyby…? To bohužel nikdy nezjistil, protože to nezkusil. Vypadalo to jako neřešitelný problém. Jeho problém, s kterým se musel poprat sám.

Beth je hudební skladatelkou, která má našlápnuto k úspěchu. Má velký dům, krásnou již dospělou dceru, úžasnou přítelkyni a skvělé sousedy. Je to žena pohledná, po které by mohl zatoužit nejeden muž. A přesto je podvedená. Kde se stala chyba? To, že není pravidelně svolná a má i své problémy, tíhne k tomu, aby ji manžel zahnul?

Jak daleko a hluboko se člověk dokáže dostat do svého nitra, aby pochopil, kde udělal chybu? Dokážeme odpustit? Je to tak snadné? Jak dlouho dokážeme být naštvaní na druhého, kterého milujeme, ale on nám ublížil? Jak dlouho se hojí zlomené srdce?

Spousta otázek a tak málo odpovědí. I když pár jsem jich v tomto příběhu našla. Líbilo se mi podání příběhu, který odkrývá jedno tajemství za druhým a odhaluje tak podstatu osudu hlavních hrdinů.

Kniha, která řeší mezilidské vztahy. Problémy, které mohou nastat a stačí k tomu opravdu jen málo. Nečekaný moment, který vše otočí. Autorka nám ukazuje, jak křehký může být vztah mezi dvěma, ať už je to mezi mužem a ženou, otcem a dcerou, přítelkyněmi, kamarády, sousedy a nebo dvěma naprosto cizími lidmi. 

Jak se člověku promítají jeho problémy do života a jak se s nimi je a není schopen poprat? Co dokáže vytěsnit, ututlat a jak moc se dokáže užírat sám. Do jaké chvíle si jsme schopni pomoci sami a odkdy potřebujeme pomoc druhého?

Otázky si kladu já, příběh má svoji linii. Jedno řešení, které se všemožně kroutí a překrucuje. Názory a životy lidí, které se mění. Každý má svá přání a potřeby.

Asi se to nebude líbit každému. Mě to zaujalo a hlavně mě zajímalo vyústění celého problému. Vrátí se k sobě nebo se úplně zavrhnou? Dokáží odpustit?


Pokud vás zajímá alespoň část mých otázek, knihu si přečtěte.


"Jestliže někoho miluješ, může se stát, že ho musíš nechat běžet, zvlášť, jestli nejsi právě ten, koho potřebuje..."



Safienka



Název: Ty, já a ti druzí
Autor: Fionnuala Kearneyová
Vydává: Ikar, 2016

2 komentáře:

  1. Často si kladu podobné otázky. Vůbec čím jsem starší, tím víc pochybuji o lidech a dobrých mezilidských vztazích, ale vždycky se pak objeví někdo, díky komu zase věřím, že ono dobro existuje :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já věřím, že dobro existuje a vždy zvítězí! Kdyby to tak nebylo, těžko bych hledala smysl života :-)A otázky si kladu víc a víc...občas se mi z toho až motá hlava ;) děkuji za pěkný příspěvek :) Safienka

      Vymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥