pátek 2. září 2016

Jak se psalo a léčilo před Kristem (Had a hůl - Barbara Woodová)


U některých autorů víme od začátku, že jejich díla budou skvělá, čtivá a plná zajímavých informací. Barbara Woodová je právě tím zmíněným příkladem, kdy si můžete být jisti, že si do rukou berete kvalitní četbu.
Píše se rok 1450 před Kristem a my se ocitáme v Sýrii, v městě Ugaritu, kde žije celkem zámožná rodina Eliáše čítající tři dcery, manželku Hanu, babičku Abigail a prababičku Ráchel. Rodinu pojí láska a vstřícnost, která se táhne až do poslední stránky tohoto díla. 

Hlavní příběh se ale motá kolem jedné postavy, sympatické Ley, nejstarší z dcer Eliáše. Protože je už starší a stále svobodná, rodina se ji snaží co nejdříve provdat. Nabídku k sňatku dostane od jednoho z nejzámožnějších mužů v zemi, přesto od nejnechutnějšího a toho, kterému rodinu zahlcuje padoucnice. Díky několika dalším důvodům musí dívka nabídku odmítnout a tím se dostává s celou svoji rodinou do nemilosti a velkého opovržení. Začíná boj mezi rodinami, který je opředen intrikami, nekalými úmysly a pomstichtivostí.
Barbara vkládá do stránek spoustu zajímavostí, které se vážou k dané době a místu. Dozvídáme se, že narozené dívky, ženy jsou spíše přítěží než přínosem. Přestože s nimi muži leckdy jednají jako s otroky, zvládají to všechny s určitou pokorou.
Po několika kapitolách se seznamujeme s další důležitou postavou. Je jí písař David, který se do Ley zamiluje. Myslím, že to není překvapení pro nikoho z nás. Trošičku to však zamotá další postava, kterou se stává zloduch mnoha jmen. Muž, který nemá jednoduchý život. Muž, který je v mládí zneužíván a je neustále na útěku. Přistihla jsem se, že mi až vržou zuby, když jsem o jeho nekalostech četla. Co když to zhatí úplně a já se nedočkám toho šťastného konce? Co když? Skvěle zde autorka využívá napětí, které nás žene dál.
Téměř 500 stránková kniha je hodně čtivá, ikdyž zpočátku míň. Kdybych ji měla přirovnat k nějakému dalšímu dílu, tak by se mi jako první vybavila historická knha Egypťan Sinuhet. Přestože ta se věnuje hlavně tématu lékařství, v této knize je toho jen poskrovnu. Jedná se o části, které ale splétají celý příběh dohromady. 
Poté, co se rodina Eliáše dozví, že syn zmíněného mocného muže trpí padoucnicí, rozhodne se Leya získat od své zapomnětlivé babičky recept na lék. Protože má starší paní již velké výpadky paměti a míchá páté přes deváté, musí se její slova zaznamenávat. V tuto chvíli se zde promítá krása psaného slova a s ním počátek hliněných tabulek. Autorka nás vrací do dob, kdy číst uměl jen málokdo. Je zde jakási první zmíňka o počátku abecedy, která zúžila množství znaků na snesitelný počet.
Dalších zajímavých věcí byste našli hodně. Jak sama autorka na konci uveřejňuje, při psaní tohoto díla se opírala o několik skutečných historických záznamů, které stojí za uveřejnění. Můžeme polemizovat, dohadovat se a nebo vytvořit příběh, který všemu dodá tu správnou šťávu. Barbara si naštěstí vybrala právě ten příběh.
Pokuď jste fanoušky Barbary Woodové, toto dílo Vás nezklame. Skvělé a zajímavé podání předkristovy doby. Vřele doporučuji. 

 Safienka

Název: Had a hůl
Autor: Barbara Woodová
Vydává: Ikar, 2014


2 komentáře:

  1. Ahoj Safi, nadherna recenze na knihu me oblibene spisovatelky :-) Urcite po ni mrknu.Mam od ni precteny knihy Duhovy had, Hippokratova prisaha a Pod africkym sluncem a vsechny byly uzasne :-) Mej se krasne a uzivej si krasneho zari, Jana :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani :-) To jsem ráda, že máme stejný vkus ;-) Barbara je prostě dobrá ;-) Díky, i tobě přeji krásné dny, mají být teplé...úplně se těším :-)Mává, Saf.

      Vymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥