čtvrtek 30. března 2017

Prokrastinační období



Odjela jsem s dětmi na týdne k rodičům s tím, že budu mít zase aspoň trochu víc času na sebe, své záliby a prostě že si odpočinu.
Je středa (ehm, o týden později...čtvrtek) a já kromě čučení na seriál neudělala vůbec nic. Ne, že bych nechtěla, ale nějak na to vůbec není nálada. Abych byla konkrétní, tak se mi zatraceně vůbec nic nechce a připadám si jak v nějaké bublině z které nejde vylézt ven.
Pořád si říkám, že ten správný čas přijde a já zase budu mít chuť číst a víc psát a být kreativní a tak. A pak si taky říkám, jestli se tomu mému stavu neříká odborně prokrastinace. A řeknu vám, chtít něco napsat, když prokrastinujete, to je teda něco….Nebudu ani popisovat, kolikrát už jsem začala…
Jak už jsem psala v předminulém článku, tak náš stav, čas nás chopí do svých sítí z nějakého důvodu. Nic neděláme bezdůvodně. Kde jsou ale hranice?
Nedávno mi kamarádka přeposílala zajímavý článek o tom, jak svět přechází do jiných vibrací a že to na nás může mít nějaký vliv. A jak tak koukám na lidi ve svém okolí, tak to asi nebude úplně zcestné.
Nechci to samozřejmě svádět jen na to, protože vidím, že když si zacvičím, tak je mi hned líp, ale chce to opravdu makat pravidelně, neboť se to opravdu rychle vytrácí. Prostě je to jako sprcha, tu taky potřebujete denně.
Jak to máte vy s prokrastinací? Máte nějaké tipy, jak na ní...když se vám fakt nechce ani hnout prstem? Takový ten pocit, že si nechcete ani číst, ani nic dělat, jste si protivní sami sobě a máte chut se prostě jen mračit a mračit…
Přestože by to mohlo vypadat, že nás jaro vyléčí, tak nějak to tak úplně nemám.
Co mi zlepšuje náladu a občas z té prokleté prokrastinace pomůže se dostat je….

1. Hudba

Hudba je snad všelék. Umí mě nakopnout, zdepkařit, rozesmutnit, rozpolemizovat a prostě umí se mnou psí kusy. Když jsem v náladě výše popsané, tak mi nejlíp pomůže nějaká akčnější hudba. Něco svižnějšího, co mi rozhýbe boky a donutí se trochu rozpohybovat. Za poslední dobu to je hned několik písniček. Nemohu říct, že bych se držela jednoho žánru, prostě to přijde, slyším to a nemůžu se toho zbavit :o)

Strašná vymejvárna...ale mě to dostane do takové euforie, že to jsem schopna celý protancovat :o) Mimo jiné, můj aktuálně nejoblíbenější seriál :o) 

Justin Bieber....co říct, prostě se mi to líbí :D taková pohupovací...dobrá:) A hlavně Love Yourself..to je jistota ;)

Ou jéé...Can't stop feeling od Justina Timberlakea....a ještě k tomu pohádka Trollové...skvělá kombinace ;-)

A jedna srdcovka...ráda se na ní protahuji, ale je to dost nepraktické, protože se mám tendence kroutit do rytmu :D



2. Cvičení

Nejlepší kombinace je jít si zacvičit a pustit si k tomu super hudbu. Jo, to je pak najednou všechno veselejší, lepší, záživnější a novější. Hned se mi líp snáší všechny stresy a nervy se uklidňují a zaplouvají zpátky do svých míst.
Poslední dobou nejraději střídám běh na trenažéru a nějakou posilovací šílenost od Zuzky Light nebo Sarah. 


Sarahs Day



3. Jít na vzduch, vyvětrat, projít se

Jaká kouzelná moc čerstvého vzduchu. Pamatuji, že při té největší depce mi hodně pomohla rychlá tůra v horách. Každý asi nemá za zadkem obrovské mocné hory, ale tak i les, stromy, pole, parky...to je taky dobré. Nebo i nějaká procházka do města, vynést odpadky, dojít na nákup...kouzelné účinky ;-)



4. Přečíst si nějakou motivační knihu

Prostě žádný thriller ani nějaké slzavé údolí. Nejlépe příběh o někom, který se dostal na samé dno a odrazil se mnohem záživnějším směrem, byl plný elánu a touhy být tím, kdo opravdu chce být.



5. Jít uklízet

Začít něco třídit, vyhazovat, leštit, zametat….pomáhá. Opravdu moc. Už asi po sté, ale kniha Zázračný úklid vždy a všude ;-)




6. Plánovat

Vzít si k ruce diář, kalendář a zaškrtat si políčka, kdy se bude dít něco záživného. Nebo něco takového naplánovat. Setkání s přáteli, kino, výlet, návštěva, wellness...ou jééé.



7. Mít někoho, komu můžete psát o svých stavech

Někoho, komu to můžete napsat a víte, že vás pochopí a třeba i něco hezkého napíše.


8. Vzít si pastelky a jen tak si malovat

Jen tak bez myšlenky, bez plánu a cílů. Nebo si vzít nějaké omalovánky a krásně je vybarvit. Ať žijí barvičky!!




9. Dobrá káva

Mohu jen a jen doporučit značku Lucaffe a nebo Frolíkovu kávu ;-)




A když nic z toho nezabere, tak se prostě zahrabat pod deku a nebýt. I ta možnost tu je :-)



Mějte se krásně,

co nejmíň prokrastinačně ;-)



Safienka


PS: Co pomáhá vám?

neděle 12. března 2017

Když fotkou a slovem vyjádříš mnohé aneb po delší době před foťákem

 
"Najít krásu ve smutku, naději ve ztrátě a důstojnost v prohře - v tom je skutečné umění života."
Arthur Miller


"Naděje není přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne."
Václav Havel




"Moudrost je o tom, že své city a vášně mírníme právě tam, kde neskonale milujeme."
Karel Matěj Čapek



"Naše vášně a radosti nemají tečku. Život je nepřetržitý proud. Bez tečky."
Josef Hejzlar



"Věci lásky jsou věci života. Po čase zimním přichází jaro, po beznaději vzniká naděje, po hrůzách noci zasvítává den."
Vladislav Vančura




"Co by proboha mohlo být luxusnější než pohovka, kniha a šálek kávy?"
Anthony Trollope



A jaký by byl svět bez hudby? :)


"Hudba - jako déšť, kapka za kapkou proniká do srdce a oživuje jej."
Romain Rolland


"Hudba uvolňuje ducha a okřídluje myšlenky."
Friedrich Nietzsche



Safienka
„Najít krásu ve smutku, naději ve ztrátě a důstojnost v prohře – v tom je skutečné umění života.“
– Arthur Miller

Zdroj: http://citaty.net/autori/arthur-miller/?q=308655

sobota 11. března 2017

Pokec u kafíčka XXXII. - Můžeme vůbec s něčím "ztrácet čas"?


Dvě věci, které mě přivedly k tomuto článku. Krom toho, že už se strašně dlouho chystám nějaký napsat, tak nějak nebyla chvíle. Ale dost výmluv.

V jednom videu jsem narazila na seriál, který mě zaujal a rozhodla jsem se ho vyzkoušet. No a podlehla mu. Občas (ehm dost často) se mi to stává, že když se mi něco zalíbí, tak se od toho neumím odtrhnout a potřebuji toho víc. 

S knihami to není jiné. Nečekaně. To samé s cvičením, vařením, tvořením. Jo akorát ty čtyři hodiny, které mi zmizely nedávno v jednom internetovém programu, bych tak mohla nazvat, ale kdoví. Určitě jsem se alespoň poučila. ;-)

Jednou mi kamarádka řekla, že pro ni je čtení knih "ztráta času" a já jen kroutila hlavou, protože cože? Došlo mi ale, že každý není stejný jako já. Naštěstí. Někdo ten svůj čas ztrácí s něčím jiným a vůbec mu to není blbý.

Dá se s něčím vůbec "ztrácet čas"? Co myslíte? Jak to vidíte?

Pořád mám nutkání myslet si, že se věci dějí z nějakého důvodu. Že to všechno nás postrkuje k tomu, abychom byli lepšími a znalejšími. Že i když to tak nevypadá, tak nám i ten smyšlený příběh může tak strašně moc dát. Náznaky, které se nám vryjí do mozečku a třeba i zapadnou. Nám se rozsvítí nebo nám ty složitosti světa budou zase o trochu jasnější. 



Ráda hledám v obyčejných věcech něco víc. Něco skrytého, které dokazuje, jak je to na tom světě zamotané a krásné. Jak moc si své životy ovlivňujeme podle toho, co myslíme, děláme a říkáme. Jak důležité to pro nás je.

Víte, myslím si, že s ničím "neztrácíme čas". Volíme si to, co chceme dělat a když k tomu máme nějaké větší nutkání, tak to tak má opravdu být. Že třeba i to povalování u seriálů je tu z nějakého důvodu a my si to přeci můžeme užít (obhajoba :o) a nebo prostě nic nedělat ... protože to vůbec "ztráta času" není! Nemusíme být pořád v pohybu, abychom rostli. A to nemyslím do výšky.

Člověk není hloupá bytost. Sám pro sebe si hledá to nejlepší a ani o tom neví. Líbí se mi ty případy, ty následnosti děje, které se dějí protože se hnula kulička. To padající domino, které má být.

Je to takové menší filozofání, ale nemohu si ho odpustit. Protože to potřebuji na něco svést. Že jsem schopná celý den čučet na seriál, motivovat se, číst, bavit se a hlavně si ten život snažit užít. Protože když tu nejde o mně, tak o koho? 






Nečekej, až bude líp nebo až bude něco jednodušší.
Problémy budou vždycky.
Nauč se být šťastný zrovna teď,
protože jinak to nestihneš. 

I kdyby ti to přišlo jako mrhání času.
Se svým časem si nakládej jakkoliv uznáš za vhodné.

A hlavně měj rád sám sebe, své chyby, své prohřešky a to, jak dokonalý jsi. 








Safienka